Koken op gas, inductie of keramisch?

Geschreven op 24 maart 2016 door Aren Melissant in Inspiratie

Bent u in dubio welk type kookplaat u moet kiezen? Word het gas, inductie of toch keramisch? De meeste Nederlanders koken op gas of inductie. Om u een idee te geven waarom zetten wij graag de voor- en nadelen voor u op een rij.

Koken op gas

De voordelen van koken op gas:

  • Een wok wordt heel heet
  • De warmte is goed regelbaar, je ziet hoe hoog de vlam staat
  • Met name interessant voor mensen die vaak gerechten uit de Aziatische keuken bereiden, i.v.m. de hitte voor het wokken
  • Het geeft een robuuste uitstraling aan uw keuken
  • In gebruik is het de zuinigste onder de kookplaten


Nadelen van koken op gas:

  • Meer moeite doen voor het schoonmaken van de plaat
  • Bij de verbranding van het gas komt er (veel) vocht en kooldioxide vrij
  • Vuur in de keuken (al is dit minder gevaarlijk dan het lijkt)
  • Het laatste punt kan voor sommigen een voordeel of nadeel zijn: het moet altijd worden bediend via knoppen, er wordt geen gebruik gemaakt van touch-screens.


De afstand tot een afzuigkap is 65 cm.

Koken met een inductie kookplaat

De voordelen van koken met een inductie kookplaat:

  • De plaat koelt enorm snel af en is dus vooral kind-proof
  • De hitte wordt in de bodem van de pan verwekt waardoor de plaat niet warm wordt maar de pan en daarmee dus de inhoud ervan.
  • Gemakkelijk schoon te maken
  • Inbranden van voedsel gebeurt vrijwel niet
  • De kookplaat wordt automatisch uitgeschakeld als de pan van de hittebron wordt getild.
  • Aankookautomaat: dit wordt ervoor dat de inhoud zo snel mogelijk naar het kookpunt wordt gebracht en daarna automatisch overgaat op een lagere stand.
  • Deze kookplaat is in gebruik een stuk zuiniger dan een keramische kookplaat.


Nadelen van inductie zijn:

  • Het werkt met een touch-screen waardoor het met natte vingers lastig bedienbaar is
  • Je kunt niet zomaar alle pannen voor deze kookplaat gebruiken en vooral geen pannen die daarvoor al gebruikt zijn op gas. De bodem is dan verbogen door de hitte van het vuur waardoor de plaat geen goed contact maakt met het magnetische veld van de inductie kookplaat en daarom niet optimaal kan werken.


De afstand tot een afzuigkap is 55 cm.

TIP: Hoe kunt u controleren of uw pan geschikt is voor inductie? Leg een magneetje in de pan, blijft deze op de bodem plakken dan is deze pan geschikt voor het koken op inductie.

Combinatie van gas en inductie

Dan is er nog de tussenweg voor mensen die echt niet kunnen kiezen. Namelijk de combinatie van gas en inductie. Dit is vooral voor mensen die eigenlijk neigen naar inductie maar ook graag een pit willen voor bijvoorbeeld het wokken. Let op bij het aanvragen van deze combinatie dat er rekening wordt gehouden met grotere pannen. Daarvoor moet er genoeg ruimte tussen deze twee platen aanwezig zijn.

Koken met een keramische kookplaat

De voordelen van koken op een keramische kookplaat zijn:

  • Het gladde oppervlak zorgt ervoor dat de plaat gemakkelijk schoon te maken is
  • Het is veiliger dan koken op gas


De nadelen van deze kookplaat:

  • In de plaat zitten metalen spiralen die door elektriciteit worden verwarmd. De plaat verwarmd vervolgens de pan. Dit betekent dat de kookplaat gloeiend heet is en ook nog lange tijd - nadat de plaat is uitgezet – blijft nagloeien.
  • In gebruik is het een van de duurste kookplaten
  • Doordat de warmte in de kookplaat wordt gegenereerd verliest het veel meer energie dan een inductie kookplaat.


De afstand tot een afzuigkap is 55 cm.

Wilt u meer informatie of advies over een type kookplaat dat geschikt is voor u? Laat het ons dan gerust weten of kom langs in onze toonzaal.

Aren Melissant
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie
Bel ons op 010 - 592 02 00 of
Neem contact op
Terug naar overzicht
Maak een afspraak